Інфографіка: Як Україна використовувала квоти на експорт в ЄС у 2016 році

Українські аграрії продовжують агітувати за збільшення експортних квот, але — упс — не можуть заповнити більшість з них або не хочуть паритися з ліцензуванням та стандартизуванням своєї продукції.

Квота — це умовний обсяг продукції, який українські аграрії можуть експортувати до ЄС без оподаткування митними платежами. Це допомагає підприємству не тільки вийти на новий ринок, але й суттєво зекономити. Але не все так просто: багато з агропродукції повинно пройти ліцензування та стандартизування за вимогами ЄС. І з саме з цієї причини багато з квот вже другий рік поспіль не заповнюються взагалі.

Подивитися інфографіку у повному розмірі

Використання квот: інфографіка

Більше всього ми експортували до ЄС пшениці, кукурудзи та ячменя — квоти на них найбільші. Але якщо справи з продукцією рослинництва добрі, то от з м'ясом ситуація повністю протилежна: квоти залишились нетронутими. Все українське м'ясо (окрім баранини) повинно пройти ліцензування, з цим у наших аграріїв складно. 

Міжнародна торгівля — це як вечірка на відкритому пляжі: туди легко потрапити, але головне — закріпитися в тусовці. Українським підприємствам є що запропонувати на цій party своїм знайомим з інших країн, але цього недостатньо — у нас є тільки сировина та дешева робоча сила. Але всі з цього починали. У нас все ще попереду.

Хочеш дізнатися детальніше, як Україна зажигає на експортній вечірці світу? Залишай заявку на сторінці проекту і ми повідомимо тебе про публікацію довідника першим. 

Спецпроект "Експорт України"

Понравилось? Лайкни нас на Facebook